Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Mε τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης τους. Μάθετε περισσότερα

Κέικ με Δαμάσκηνα και Βρώμη (χωρίς Μίξερ!)

Συγραφέας admin 17/12/2018 1 Σχόλια Συνταγές,

Μια υγιεινή, πανεύκολη Χριστουγεννιάτικη συνταγή! ☃✴✶❉

 

Ένα ζουμερό κέικ με φρουτώδη γεύση που είναι εξαιρετική πρόταση για την περίοδο των εορτών, ιδανικό για να συνοδέψουμε τα ζεστά ροφήματα μας ή να κεράσουμε τους καλεσμένους μας.

Η ευελιξία παρασκευής του, το κάνει ένα ξεχωριστό γλύκισμα, καθώς δεν χρειάζεται μίξερ, φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με υλικά που έχουμε στο ντουλάπι μας. Είναι θρεπτικό, δεν περιέχει αλεύρι και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γλυκαντικό της επιλογής μας, όπως ακατέργαστη ζάχαρη καρύδας, μέλι, κλπ.. Μπορούμε να επιλέξουμε τους ξηρούς καρπούς που μας αρέσουν ή να κάνουμε μία μίξη με καρπούς και σπόρους, όπως με ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους.

Πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας υλικά, φτιάχνοντας την δική σας εκδοχή. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει!

 

Υλικά:

  • 250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα απύρηνα κομμένα στα δύο
  • 250 γρ. ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κλπ) χοντροκομμένοι
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη ραπαντούρα
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 αυγό
  • 1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Μία πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα με το ζεστό νερό. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αυγό και το λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε τη σόδα στη βρώμη, προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύομε καλά.

Στο τέλους προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας ελαφρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή λάδι δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα ισόποσα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Περίπου στα 40 λεπτά ψησίματος σκεπάζουμε τα κέικ με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Tip! Αν θέλουμε προσθέτουμε κονιάκ για περισσότερο άρωμα και γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη ή κάποιο σιρόπι, στολίζοντας όμορφα το εορταστικό τραπέζι.

Ετικέτες: Κεικ Διατροφή